De primaire gerichtheid van het leven is gericht op genieten. Het went zich af van pijn. Genieten bevordert het leven, pijn vormt een bedreiging. Genieten is de afwezigheid van pijn.

Als we gezond zijn werken ons mentale en fysieke niveau met elkaar samen om zo ons welzijn te bevorderen. Genieten gaat vanzelf. We kunnen het bij onszelf en bij anderen herkennen aan dat we ons vloeiend beweging, we genieten onze bewegingen en we genieten ook van het zien ervan. Onze ogen zijn helder en huidskleur roze en onze handen en voeten warm. Onze bewegingen zijn ritmisch, ongehinderd en uitgaand, het straalt zachtheid en rust uit. We reiken uit naar anderen, naar de wereld. 

Van jongs af aan stellen we onszelf open voor genot. Als baby reiken we – met onze handen, onze mond – uit naar vormen van genot en liefde. Zo drinken we als baby de melk uit de borst van onze moeder en ontvangen op deze manier voeding, contact en zintuiglijke prikkeling. Deze zijn nodig voor een gevoel van genot. Een klein kind is helemaal ‘hart’ – handelt vanuit puurheid – totdat het frustratie ontmoet en onder afwijzing lijdt. In onze maatschappij waar opgroeien gepaard gaat met straf en dreigen interpreteert onze geest ouders en andere opvoeders ook met pijn – een bedreiging. Dit kan al heel minimaal zijn. Afweerprogramma’s zijn het resultaat.

Afweerprogramma’s zorgen ervoor dat we de angst voor pijn niet hoeven te voelen. De meeste van deze programma’s ontwikkelen we in onze jeugd. Als mens zijn we intelligent en wel zo dat deze afweerprogramma’s de angst onbewust maken. Op latere leeftijd weten we niet dat we met een afweerprogramma te maken hebben, we zien ons gedrag en denken als normaal. We kunnen nu tijdens onze volwassenheid minder gemakkelijk genieten, ontspannen of plezier ervaren. Dit merken we zowel op mentaal als op fysiek niveau. 

We maken minder gemakkelijk contact met anderen, zijn geneigd onszelf beter voor te doen dan we ons voelen, vinden het lastig om hulp te vragen. Het kan zijn dat we gevoelens van angst, frustratie en ontevredenheid ontwikkelen. Als deze langer aanhouden kunnen angst en depressie het gevolg zijn. In ons lichaam ervaren we gevoelens zoals stramme schouders, hoofdpijn, moeheid, kortademigheid en rugklachten. Dit komt door kleinere spieren die we onbewust aanspannen – contracties genoemd. Als deze contracties lang aanhouden kunnen deze overgaan in lichamelijke klachten en zelfs ziekte. Van regelmatig en puur genieten is nu minder sprake.

We kunnen ons gevoel van genieten stimuleren via onze geest en door de extremiteiten van ons lichaam, door ze te voorzien van prettige prikkelingen. Deze extremiteiten zijn ons hoofd, onze handen, ons geslachtsorgaan en onze voeten. Manieren om dit te doen zijn bijvoorbeeld het luisteren naar fijne muziek, de wind die door de bladeren waait, door iets te drinken of te eten wat we lekker vinden. We kunnen zingen, dansen. Onze handen en voeten voelen graag verschillende objecten, denk aan een fijne stof van onze kleding, onze blote voeten houden van het gras en stenen die zijn opgewarmd door de zon. Mediteren en nieuwsgierig de sensaties in het lichaam opmerken. Maar ook in de nabijheid zijn van anderen en via knuffelen of vrijen. Naar de sauna gaan, een concert of een massage. In alle gevallen geldt dat we het genieten optimaliseren als we zoveel mogelijk extremiteiten ervaren en de tijd nemen om op bewuste wijze, met aandacht, aanwezig te zijn bij wat we doen. Doe dit zo vaak als mogelijk! 

De tijd nemen en met aandacht iets doen, is voor vele van ons is het in de loop van ons leven minder vanzelfsprekend geworden. Onze afweerprogramma’s gooien roet in het eten. Via ons lichaam en geest kunnen we zelf of via een ander onze gevoelens van genot stimuleren. Als we meer genieten, zal onze kwaliteit van leven toenemen en zal als vanzelfsprekend onze pijn en angst afnemen. 

Geniet se! 

                                                                                                                                 

 

De zespuntige ster – ‘de David ster’ – de ster van interactie. 
Interactie tussen de zes extremiteiten van ons lichaam / van alle zes de punten zorgt voor optimaal genot.

 Merk je dat genieten lastig blijft, dat klachten aanhouden of verergeren, weet je niet goed hoe meer genieten te integreren in jouw leven? Denk er dan eens aan contact met me op te nemen om te zien of ik je erbij kan ondersteunen via één of meerdere LevensKracht sessies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *